Tavaszi reggeli merengő

    


Reggel, amikor felkelek, az első dolgom az, hogy a redőnyöket felhúzom. Reménykedek benne, hogy ahogy a redőny egyre jobban kúszik felfelé, a szemembe úgy egyre jobban sütnek majd a nap sugarai.

Ma reggel is így volt. Az első, amit éreztem, azok a nap sugarai voltak.

Aztán a konyhába, pontosabban a kávéfőzőhöz veszem az irányt. Megnyomom a gombot, hogy bekapcsoljon a masina. Közben a kis bödönömben a kávékapszulák között úgy tekergetem az ujjaimat, mintha lottós számokat húznék ki. Néha tényleg ehhez hasonlóan érzem a reggeli kávém ízének a keresgélését. Milyet is igyak?- vaníliását? Vagy simát? Esetleg valamilyen olaszos ízt? Vagy inkább maradjak a hagyományosnál? -nem tudom. Sose tudom eldönteni, így általában a véletlenre bízom.

Miután sikerült véletlenre kihúzzam a vaníliás kávét, előveszem a kedvenc bögrémet. Egy egyszerű pasztelrózsaszínű csinos bögre. Még az XXL-ből vettük, amikor még lehetett. De rég volt már az... Sajnos.

Lefőtt a kávé. Bele pöttyentek két steviát, de csak kettőt, nem akarom, hogy túl édes legyen. A hűtő ajtóhoz veszem az irányt, előveszem a növényi tejemet, és a kávémba löttyintek belőle egy pindurkát.  A hideg tej annyira le tudja hűteni a kávét, hogy úgy döntöttem, megmelegítem a mikróban. Nem akarom, hogy forró legyen, de azt se, hogy hideg. Tizenöt másodperc, és kész. Most már igazán felébredhetek, kész a kávém. Méghozzá a kedvencem.

Felveszem a köntösömet, ami annyira puha, minta felhőkben feküdnek. Bár tudnám, hogy milyen felhőkben feküdni, de valahogy így képzelem el.

Aztán jönne a reggeli rutinom további része, a wifi bekapcsolás.

Nono! Nem szabad! Letenni! Azonnal!- valami belső hang mondogatja ezt nekem reggelenként.

 Van, amikor sikerül rá hallgatnom, van, amikor nem. Ma szerencsére sikerült. De jó! - nincsen kedvem azzal kelteni magamat, hogy a kinti világ szörnyűségeit olvassam el, a kedvenc időtöltésem mellet. Nem! Nem engedem!

 Úgy döntök, hogy kimegyek a teraszra. Már kezd oda sütni erősen a nap.  Felveszem a téli papucsomat, kinyitom az ajtót, és egyből megcsap az a tavaszi lágy melegség, ami a nap sugarai csap le egyenesen az arcomra. Leülök a teraszon a székre, szeretek itt ücsörögni és a kávémat szürcsölgetni. Átgondolni a napomat, megtervezem a dolgokat, amiket el szeretnék végezni. Közben nézem a körülöttem lévő világot. Ahogy mennek az autók, a buszok. Egy-két ember még talán sétál is a járdán maszkban, lehajtott fejjel. Szörnyű ez a helyzet, és kitudja, hogy mikor lesz ennek vége. Aztán megpillantom a kedvenc szomszédjaimat. Egy öreg bácsikát, akinek nem tudom sajnos a nevét, viszonyt annyit tudok, hogy minden nap legalább háromszor viszi a kicsi tacskóit sétálni. Annyira aranyosak, az egyik kutyának piros a nyakörve, a másiknak pedig kék. Annyira aprók és cukik, olyan békésen sétálnak. Meg-meg állnak, ásnak egy picit és tovább mennek. Lassan elfogy közben a kávém, és ez azt jelenti, hogy a reggeli melankolikus hangulatnak vége lesz. De olyan jó, hogy süt rám a nap. Olyan jó, hogy jön a tavasz. Legalább valami nem változott meg ebben a furcsa világban. Legalább ennek örülni tudunk, legalább ez betudja aranyozni a szürke hétköznapjainkat.




Köszönöm, hogy elolvastad az első kis novellámat!

puszi és ölelés



Megjegyzések