A JÓBARÁTOK-GENERÁCIÓ - Saul Austerlitz



Már tini koromtól kezdve rajongtam a Jóbarátokért. Őszintén nem is tudom, hogy mikor is láttam legelőször, viszont azt tudom, hogy bármikor, bármennyiszer megtudnám nézni az összes évadot. Na de most nem (csak) a sorozatról szeretnék mesélni, hanem a könyvről, amit kb.másfél hete rendeltem meg a libri oldaláról és már szinte másnap a kezemben is tartottam Saul Austerlitz könyvét a  Jóbarátok-generáció-t.

 


     Mondanom sem kell,  ahogy csak időm engedte a legesleghamarabb  ki is olvastam, és talán picit féltem attól, hogy a rajongásom a sorozat iránt kicsit alább fog hagyni. Bevallom, az első pár oldalon azt hittem, hogy szakmai könyvet olvasok, mivel eléggé a szakmai és a tévésorozatok működésére koncentrált az író. Aztán ahogy egyre jobban belemélyedtem úgy egyre jobban megtetszett. Az író nagyon megfogta a lényeget az egész sorozatban, és nagyon jó kutatást végzett.  Az első fejezetekben szó van arról, hogy a főcímzene hogyan készült el,  milyen ügyviteli dolgokat kell elintézni egy tévésorozat működése kapcsán.


    Aztán belekukkanhatunk abba is, hogy mennyire nehéz volt a tökéletes karaktereket létrehozni, és hogy mennyire nehéz volt maga a tökéletes szereplőket kiválasztani a sok 100 közül. Soha nem gondoltam volna azt, hogy az írócsapat mennyi munkát, lemondást és erőfeszítést tett azért, hogy a sorozat 10 évig ugyanolyan színvonalas legyen. A könyvben szó esik arról is, hogy honnan szerezték be a kellékeket, hogy mennyire divat volt a fodrász szalonokban Rachel frizurája a 90-es években. Szó esik arról is, hogy milyen jogi problémák akadtak egy forgatás követően. A szakmai kitérők és a nehézségek mellett olvashatunk még a sorozat  legfontosabb momentumairól és még könyvben néha sokkal jobban ütöttek a poénok, mint a sorozatban. 


    Amikor leültem ezt a cikket megíni azon gondolkodtam, hogy mégis mit is írhaték még erről a könyvről. Most írjam le részletesen és tele spoilerekkel, hogy mi van a könyvben vagy inkább azt írjam le, hogy mire nyitotta fel a szemem és mit tanultam belőle?!

Mivel senkinek nem akarok rosszat, és egyben mindenkit csak buzdítani szeretnék arra, hogy olvassa el a könyvet (főleg, ha nagy rajongó és látta az összes évadot), úgy döntöttem, hogy inkább a tanulságot vonom le az egészből, és most nem csak a könyvre, hanem maga a sorozatra is gondolok.


 Család és barátság fontossága: A sorozatban ugye mindig azt látjuk, amit színészek eljátszanak, és hogy milyen nagyon jó barátok, hogy ott vannak egymásnak jóban-rosszban, de vajon hányan tudjátok azt, hogy a való életben is így volt ? – amikor nem forgott a kamera, és nem létezett  Rachel,  Monica, Phoebe, Joey, Chandler és Ross...

Hanem : Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer

Lehet sokan nem tudjátok, de az egyik szereplőnek (direkt nem mondom kinek) elég komoly alkohol problémái voltak a 90 -es évek végén, mégis forgatott, nem rúgtak ki, ott segített neki az egész stáb és az összes szereplő, ahol csak tudott, még az elvonón is mellette álltak, nem hagyták magára.


A sorozat nézése közben sokszor jutott eszemben bizonyos helyzetekben az a mondat, hogy: -De hát miért nem ír neki smst vagy miért nem facetimeoznak?- aztán eszembe jutott, hogy hoppácska! akkor még nem létezett ez a világ, ami most van… akkor még nem szippantott be senkit a digitális világ. Vajon a mai világban hány olyan fiatal van, akinek a barátai körében nincs kezében a telefon? és teljes mértékben oda figyel a másikra? – szerintem nagyon kevesen.

 Végül pedig, szeretném veletek megosztani a kedvenc soraimat a könyvből, amit legjobban magamnak érzek.

˝A Jóbarátok merészen arra épített, hogy huszonévesekről fog mesélni és igaza lett.  A sorozat, bár vádolhatjuk azzal, hogy sok mindenről nem beszélt, vagy hogy túlzásokba esett, mindenképpen olyan dologról szólt, amelyek mérföldkőnek számítanak a fiatal felnőttek  életében: az első munkáról, az első kapcsolatról, házasságról, családról. A történet mintát adhatott a fiatalabb rajongóknak, hogy versenyre keljenek a karakterekkel, vagy helyükbe képzeljék magukat.

Így néz ki tehát a felnőtt élet, vagy legalábbis az ifjak azt szeretnék, ha ilyen lenne.

A Jóbarátok azt ígérte, hogy bármilyen kihívást gördít is elénk a felnőttség- szerelmi bánatot, magányt, karrierdolgokat-, azokat a legjobb barátaink társaságában fogjuk átvészelni. Minden változik, de a barátság örök. Ez pedig nagyon is erős ígéret egy olyan korszakban, amelyben egyébként annyi minden bizonytalan. ˝


A könyv értékelése :

Borító: 5/5

Oldalászám: 430

Kiadási éve: 2020

Kiadó: 21.Század Kiadó

Pontozás cselekménnyel együtt : 5/5

Ára : 4400 Ft. , DE a libri oldalán olcsóbban  megtalálhatod 

(https://www.libri.hu/konyv/saul_austerlitz.a-jobaratok-generacio.html)



 puszi és ölelés 



 


Megjegyzések