Könyvek Anyák napjára



Április vége van már. Néha kiráz a hideg attól, hogy mennyire gyorsan telik az idő. Olyan, mintha még tegnap lett volna január eleje. Na de hagyjuk is...most nem ez a lényeg.

Mivel mindjárt itt van az Anyák napja, úgy gondoltam, megosztok Veled pár olyan könyvet, amit én már elolvastam, és úgy gondolom, hogy anyukáknak, ezen a közelgő szép ünnepi napon tökéletes ajándék lenne. 

Vágjunk is bele!

1. Eleanor H. Potter: Az öröm játéka örök

  "Az öröm játéka - vajon mit jelenthet ez a szokatlan kifejezés? Aki hallott vagy olvasott már Polyannáról, rögtön elmosolyodik, hiszen tudja, hogy a boldog és kiegyensúlyozott élet titkát takarják ezek a szavak. Ám még az is, aki ebben a regényben találkozik először a kislánnyal, igen hamar rájön, hogy a játékot receptre kellene árulni a sok pirula, vitamin és erősítő szer helyett. Felnőtt, gyerek, bárki alkalmazhatja, naponta akár többször is. Roppant egyszerű és módfelett hatásos. Ráadásul mellékhatása sincs. Hacsak nem tekintjük annak a szájunk szögletében egyre gyakrabban megjelenő mosolyt, meg a családtagjaink, kollégáink, csoporttársaink, barátaink arcán, sőt, a boltban, buszon, postán utunkba kerülő ismeretlenek tekintetében megfigyelhető furcsa változásokat."

A regény egy Polyanna nevezetü lányról szól, aki olyan játékot játszik, aminek az a lényege, hogy mindenben meglássa a jót. Bármi történik vele, bármilyen helyzetben van, mindig a jót látja mindenben. Mivel nagynénje és a férje elutaznak egy időre, Polyanna Bostonba kerül egy ismerőshöz. Itt új ismerősöket, barátokat szerez a játék segítségével. Aztán ugrunk több évet és egy felnőtt lányt látunk magunk előtt. A könyv, sok pozitív gondolatatot és érzéseket tud kiváltani az emberekből. Hozzáteszem, ez volt az a könyv, ami megszeretette velem az olvasást :).

"Az öröm játéka örök" nem igazán anya-gyerek kapcsolatról szól, viszont úgy gondolom, hogy mégis tud valami pluszt adni egy édesanya életébe, főleg most ilyen helyzetben, amiben élünk. (260 oldal)


2. Péterfy-Novák Éva, Szentesi Éva: Damaszt és paprikácsirke

 "Péterfy-Novák Éva és Szentesi Éva első közös kötetében az olvasók bepillanthatnak a szerzők életébe, barátságába és konyhájába. Hol vidámabb, hol szomorúbb, egyedül vagy éppen közösen megélt történeteket ismerhetünk meg, s az elbeszéléseket a szerzők legkedvesebb receptjei egészítik ki."

Erről már meséltem egy előző bejegyzésemben, viszont ebből a listából nem hagyhattam ki, mivel a legöbb Édesanya szokott főzni és szeret is főzni. Ebben a könyvben nem csak novellákat olvashatunk, hanem hol hétköznapi recepteket ismerhetünk meg másképp, hol pedig teljesen különleges recepteket tanulhatunk meg ebből a könyvből. (267 oldal)

Úgy gondolom, hogy Anyák napján, ezzel nem lehet mellé lőni. :)


3.Michelle Obana: Így lettem

 "Az ​Egyesült Államok egykori first ladyjének személyes, átütő erejű és inspiráló önéletrajza.Az Amerikai Egyesült Államok első afroamerikai first ladyjének nagy szerepe volt abban, hogy a Fehér Házban soha nem látott nyitottság és elfogadó közeg alakuljon ki. Ráadásul a nők erőteljes támogatójává vált szerte a világon. A családok egészségesebb és aktívabb életének szószólójaként hatalmas változásokat köszönhetünk neki. A férje mellett állt, miközben Barack Obama az ország történetének néhány leggyötrelmesebb pillanatában helytállt elnökként. Mélyről jövő vallomásokban és magukkal ragadó történetekben bővelkedő önéletrajzi könyvében Michelle Obama bepillantást enged élete kulcsfontosságú pillanataiba.Kíméletlen őszinteséggel és szellemes éleslátással ír az élet minden területén megélt győzelmeiről és kudarcairól, egész történetét elénk tárja – saját szavaival és saját szemszögéből."

Sokan azt hiszik, hogy ez a könyv tele van politikával, mivel egy politikus felesége írta, de ez nem így van. Michelle könyvében megtalálhatjuk azokat a pontokat, eseményeket, amik egy nő, anya életében megvan. Michelle beszél az édesanyával való kapcsolatáról is, amiből szerintem minden lány és minden anyuka nagyon sokat tanulhat és fejlődhet. 

Ezt a könyvet inkább olyan Édesanyáknak ajánlom, akik ténylegesen szeretnek olvasni, mivel a könyv eléggé hosszú. (440 oldal).


4. Péterfy- Novák Éva: Egyasszony

"Egy fiatal vidéki lánynak a 80-as évek derekán mozgás- és értelmi sérült gyermeke született. Bántalmazó férje oldalán küzdött kitartóan a családja boldogságáért, de harca kudarcra volt ítélve.Azóta eltelt több mint harminc év, a lányból asszony lett, de nem sikerült feldolgoznia az átélteket. Ezért kezdett blogot írni, amit rövid időn belül százezrek olvastak.

Péterfy-Novák Éva története a veszteség utáni továbblépésről és az elfogadás folyamatáról szól egy olyan korban és közegben, mely sem a hibát beismerni, sem a mássággal együtt élni nem akar."

Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen az utolsó könyv, amit ajánlani szeretnék anyák napjára. Aztán arra gondoltam, hogy hiába szomorú és valós a története az "Egyasszony"-nak, mégis nagyon sok igazság rejlik benne az anya-gyermek szeretről. (174 oldal).


Remélem tudtam egy pár ötletet adni, hogy milyen ajándékkal háláld meg Édesanyádnak, hogy van neked!


Minden jót! :)

Puszi és ölelés





Megjegyzések